Blog Ganesha Solutions

Comenzi utile pentru consola Run Command – Windows 10

Partea 1

Buna ziua dragi prieteni. Bun venit pe blogul sit-ului Ganesha Solutions Numele meu este Doru Ștefănache. M-am gândit ca acest tutorial să fie despre comenzile date în Consola RUN. De ce să folosim consola RUN? Din simplu motiv că este o unealtă a Windows-ului cu ajutorul căreia putem naviga rapid prin anumite setări, aplicații, documente, poți câștiga timp prin viteză de lucru mărită și, de ce nu, profesionalism. Sunt foarte multe comenzi care se pot da în consola RUN, însă pentru ca acest articol și video să nu fie prea lung m-am gândit să-l împart în mai multe părți. În prima parte voi vorbi pe scurt despre 13 comenzi și ferestrele pe care aceste comenzi le deschid. Poate vă veți întreba de ce 13 comenzi? Simplu, pentru că cifra 13 semnifică, în anumite culturi orientale, transformarea. Aceste 13 comenzi nu sunt cele mai importante sau cele mai utile. Ce este important pentru mine poate nu este important pentru altcineva și invers. Fiecare dintre voi va decide și va alege pentru el comenzile care îi sunt mai utile, care îi ușurează munca.. Fiecare comandă își are importanța ei și utilitatea ei. Important este să le descoperim și să le folosim.

     Gata cu vorbăria, să trecem la treabă. Pentru început am să vă vorbesc cum putem lansa consola RUN. Prima variantă – apăsăm concomitent tasta windows și R.

WIN+R

Rezultatul: se va deschide o fereastră în care puteți introduce comenzile care vă sunt necesare.

Consola RUN

     

      În videoclip am mai descris două modalități simple de a lansa Consola RUN

    Acum să vorbim despre comenzile ce le putem utiliza cu consola asta. Prima comandă pe care m-am gândit să o discutăm este:

 • services.msc – Când introduceți „services.msc” și apăsați butonul Enter, acesta va deschide aplicația Services, unde puteți porni, opri și configura cu ușurință alte setări pentru fiecare serviciu individual care rulează în Windows. Este foarte util atunci când doriți să porniți sau să opriți un anumit serviciu.
 • mstsc – Introducerea „mstsc” în caseta de dialog deschide aplicația Remote Desktop Connection, care vă permite să vă conectați la alte computere pe care rulează S.O. Windows prin rețeaua locală sau prin Internet. 
 • msinfo32 – Dacă doriți să obțineți rapid informațiile despre sistem, atunci comanda „msinfo32” este calea de urmat. O singură comandă va afișa toate detaliile sistemului,  hardware și software.
 • sdclt – Această comandă deschide fereastra Backup și Restore care vă permite să setați rapid backup-ul sau să restaurați oricare dintre copiile de rezervă anterioare.
 • compmgmt.msc – deschide aplicația Computer Management unde este locul în care puteți accesa aproape toate modulele Windows avansate, cum ar fi Event Viewer, Shared Folders, Device Manager etc.
 • cleanmgr – Această comandă vă permite să deschideți utilitarul Windows Disk Cleanup. Odată deschis, pur și simplu selectați unitatea pe care doriți să o curățați și faceți clic pe butonul „OK”.
 • control – Această comandă ne permite să accesăm rapid Panoul de control. Fiecare utilizator Windows știe ceva despre Windows Control Panel.
 • mmc – deschide Microsoft Management Console (MMC) care este un modul Windows avansat, care se adresează în principal administratorilor de sistem și utilizatorilor avansați, deoarece are toate instrumentele necesare pentru configurarea și monitorizarea unui sistem Windows.
 • eventvwr.msc – deschide Windows Event Viewer unde este locul în care Windows stochează toate mesajele de monitorizare și depanare. Puteți utiliza această comandă pentru a accesa rapid aplicația Event Viewer.
 • resmon – Ori de câte ori doriți să verificați modul în care sunt utilizate resursele calculatorului dumneavoastră, pur și simplu utilizați această comandă. Afișează totul, de la CPU la Disk la Network.
 • \ Aceasta este una dintre comenzile Consolei Run mai puțin cunoscute. Trebuie doar să introduceți backslash în caseta de dialog și apăsați ”OK”și va deschide partiția C (unde e instalat SO). Este una dintre cele mai rapide modalități de a accesa partiția C.
 • . Aceasta este o altă comandă Run mai puțin cunoscută. Când este executată, acesta deschide folderul Home al utilizatorului curent, care găzduiește toate celelalte foldere locale, cum ar fi DownloadsDocuments, Desktop, etc.
 • .. Când introduceți aceste două puncte în caseta de dialog și apoi OK, acesta va deschide folderul Users care este situat direct pe unitatea C.

     Cam atât pentru azi. În speranța că cele prezentate vă vor fi de folos vă las dragi prieteni și nu uitați să lăsați opiniile și sugestiile voastre la rubrica Comments.

1 thought on “Blog Ganesha Solutions”

Leave a Comment

Your email address will not be published.