COMENZI UTILE PENTRU CONSOLA RUN COMMAND WINDOWS 10

Partea 1
Bine ati venit pe blogul Ganesha Solutions.
          Mi-am propus ca acest tutorial sa vorbeasca despre comenzile date in Consola RUN.
          De ce am vrea sa folosim Consola RUN?
          Pentru ca RUN-ul este un instrument al Windows-ului cu ajutorul caruia putem naviga rapid prin setari, aplicatii si documente. Cel mai important este insa ca putem castiga timp prin viteza de lucru marita si de ce nu, profesionalism. Sunt foarte multe comenzi care se pot da in Consola RUN, insa pentru ca acest articol sa nu fie prea lung, m-am gandit sa-l impart in mai multe parti.
          In prima parte voi vorbi pe scurt despre treisprezece comenzi si ferestrele pe care acestea le deschid. Poate va veti intreba de ce treisprezece comenzi?
          Simplu, pentru ca cifra treisprezece semnifica, in anumite culturi, transformarea. Fiecare dintre voi va decide si va alege pentru sine comenzile care ii sunt mai utile, care ii usureaza munca. Fiecare comanda isi are importanta si utilitatea ei. Important este sa le descoperim si sa le folosim.
          Dar sa trecem la treaba.
Pentru inceput am sa va vorbesc despre cum putem lansa consola RUN.
          Prima varianta – apasam concomitent tastele windows si R.
Acum sa vorbim despre comenzile pe care le putem lansa prin consola asta. Prima comanda este:
 • services.msc – Cand introduceti „services.msc” si apasati butonul Enter, acesta va deschide aplicatia Services, de unde puteti porni, opri si configura cu usurintă alte setari pentru fiecare serviciu individual care ruleaza in Windows. Este foarte utila cand doriti sa porniti sau sa opriti un anumit serviciu.
 • Mstsc – Introducerea „mstsc” in caseta de dialog deschide aplicatia Remote Desktop Connection, care va permite sa va conectati la alte computere pe care rulează S.O. Windows prin reteaua locala sau pe Internet.
 • msinfo32 – Daca doriti sa obtineti rapid informatii despre un sistem, atunci comanda „msinfo32” este calea de urmat. O singura comanda va afisa toate detaliile sistemului hardware si software.
 • Sdclt – Aceasta comanda deschide fereastra Backup si Restore care va permite sa setati rapid backup-ul sau sa restaurati oricare dintre copiile de rezerva anterioare.
 • compmgmt.msc – deschide aplicatia Computer Management care este locul in care puteti accesa aproape toate modulele Windows avansate, cum ar fi Event Viewer, Shared Folders, Device Manager etc.
 • cleanmgr – Aceasta comanda va permite sa deschideti instrumentul Windows Disk Cleanup. Odata deschis, pur si simplu selectați unitatea pe care doriti sa o curatati si faceti clic pe butonul „OK”.
 • Control – comanda ne permite sa accesam rapid Panoul de control. Fiecare utilizator Windows stie cate ceva despre Windows Control Panel.
 • Mmc – deschide Microsoft Management Console (MMC) care este un modul Windows avansat, ce se adreseaza in principal administratorilor de sistem si utilizatorilor avansati, pentru ca are toate instrumentele necesare in configurarea si monitorizarea unui sistem Windows.
 • eventvwr.msc – deschide Windows Event Viewer, unde gasim locul in care Windows stocheaza toate mesajele de monitorizare si depanare. Puteti utiliza aceasta comanda pentru a accesa rapid aplicatia Event Viewer.
 • Resmon – Ori de cate ori doriti sa verificati modul in care sunt utilizate resursele calculatorului dumneavoastra, pur si simplu utilizati aceasta comanda. Afiseaza totul, de la CPU la Disk sau la Network.
 • „ \ “ – Si acum una dintre comenzile consolei Run mai putin cunoscute. Trebuie doar sa introduceti backslash \ in caseta de dialog si sa apasati „OK”. Astfel se va deschide partitia C (unde e instalat SO). Este una dintre cele mai rapide modalitati de acces a partiției C.
 • „ . “ Tastati un punct in consola. Este o alta comanda Run mai putin cunoscuta. Cand este executata, apare folder-ul Home al utilizatorului curent, care gazduieste toate celelalte folder-e locale, cum ar fi Downloads, Documents, Desktop, etc.
 • „ .. “ Tastati doua puncte in consola. Cand introduceti aceste doua puncte in caseta de dialog si apoi tastati OK, se va deschide folder-ul Users care este situat direct pe unitatea C.
Cam atat pentru azi.
          In speranta ca cele prezentate va vor fi de folos, va rog sa lasati opiniile si sugestiile voastre la rubrica „Comments”.


Discendo discimus – predand altora, invatam

1 thought on “COMENZI UTILE PENTRU CONSOLA RUN COMMAND WINDOWS 10”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *