Instrumente de rețea în Windows 10

1 Instrumente de rețea în Windows 10 – ipconfig 

Termenii articolului

 1. IPConfig.
 2. Comanda ipconfig /all + [ENTER]
 3. Comanda ipconfig /release [Adapter] 
 4. Comanda ipconfig/renew [Adapter] 
 5. Comanda ipconfig /flushdns – actualizează setările DNS. 
 6. Comanda ipconfig /displaydns. 
 7. Comanda ipconfig /registerdns. 
 8. Comanda ipconfig /showclassid Adapter. 
 9. Comanda ipconfig /setclassid Adapter.
 10. Comanda ipconfig /allcompartments /all  

Windows 10 este livrat cu instrumente de linie de comanda pentru a va ajuta sa gestionati configuratiile de retea si sa rezolvați problemele, iar în acest ghid va vom arata cum sa utilizati opt dintre ele.

Uneori, s-ar putea sa fie nevoie sa gestionati manual setarile sau sa depanati problemele de conectivitate si acesta este momentul în care numeroasele instrumente incorporate din linia de comanda va pot fi utile. Indiferent de problema, Windows 10 are un instrument de comanda care va poate ajuta sa rezolvati cele mai frecvente probleme.

Aici vom evidentia opt instrumente de linie de comanda care va pot ajuta sa gestionati si sa depanati problemele de retea pe dispozitivul dvs si in retea.

1. IPConfig

In Windows 10, ipconfig (Internet Protocol configuration) este printre cele mai comune instrumente de retea, care va permite sa interogati si sa afisati configuratia actuala a retelei TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). Comanda include si optiuni pentru a efectua diferite actiuni cum ar fi reimprospatarea setarilor Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) si Domain Name System (DNS).

Afiseaza configuratia retelei

Pentru a incepe sa utilizati ipconfig, urmati acesti pasi:

 1. Apasati tasta Start.
 2. Cautati Command Prompt, faceti clic dreapta pe rezultatul de sus si selectati optiunea Run as de administrator.
 3. Tastati comanda ipconfig pentru a vizualiza un rezumat al configuratiei retelei TCP/IP si apasati Enter:

Comanda ipconfig se foloseste pentru a vedea configurația TCP/IP de baza pentru toate placile de retea instalate pe calculator.

Pe ecran vor apare aceste date care reprezinta coordonatele de retea ale calculatorului.

Sugestie: In Command Prompt, pentru a sterge ecranul dupa ce nu mai aveti nevoie de informatii si pentru a continua sa rulati comenzi „pe curat”, puteti folosi comanda cls.

2. Comanda ipconfig /all + [ENTER]

Aceasta comanda determina aparitia pe ecran a informatiilor complete cu privire la configurarea TCP/IP pentru toate placile de retea prezente pe calculator. Aceste placi de retea pot fi Interfete Fizice sau Interfete Logice, cum sunt conexiunile de tip „Ethernet adapter VirtualBox Host – Only Network”

3. Comanda ipconfig /release [Adapter]

Ipconfig /release [Adapter] + [ENTER]

Pentru a elibera configuratia retelei cu linia de comanda, utilizati comanda de mai sus.

Aceasta comanda trimite un mesaj „DHCPRELEASE” catre server-ul DHCP cu scopul de a sterge configuratiile de retea ale tuturor adaptoarelor de retea (daca nu este specificat in comanda un anumit adaptor de retea), sau pentru un anumit adaptor de retea, daca parametrul Adapter este inclus in sintaxa comenzii.

Acest parametru dezactiveaza configurarile protocolului TCP/IP pe adaptoarele de retea care sunt configurate sa obtină o adresa IP in mod automat.

Pentru a specifica un nume de adaptor de retea, tastati numele adaptorului asa cum apare acesta cand utilizati comanda ipconfig fara nici un parametru.

4. Comanda: ipconfig /renew [Adapter]

Ipconfig /renew [Adapter] + [ENTER]

Aceasta comanda reinnoieste configuratia pentru toate placile si adaptoarele de retea (in caz ca un adaptor nu este precizat) sau pentru un adaptor specific, in cazul in care in sintaxa comenzii ipconfig /renew [Adapter] parametrul Adapter este inclus.

Acest parametru este disponibil numai pe calculatoarele cu adaptoarele de retea (placi de retea) care sunt configurate astfel incat acestea sa obtină o adresa IP in mod automat.

Pentru a specifica un nume de adaptor de retea, tastati numele adaptorului de retea care apare pe ecran atunci cand utilizati comanda ipconfig fara nici un parametru.

După ce finalizati pasii, prima comanda va sterge configuratia curenta, iar a doua comanda va prelua noi setari de la serverul DHCP pentru a rezolva problemele de conectivitate. Daca setarile alocate dinamic nu au expirat pe server, este normal sa vedeti aceeasi adresa IP reconfigurata pe dispozitiv.

5. Comanda: ipconfig /flushdns – actualizeaza setarile DNS

ipconfig  /flushdns + [ENTER]

Aceasta comanda goleste si reinitializeaza continutul memoriei cache a clientului DNS. Pe parcursul depanarii DNS, puteti utiliza aceasta procedura pentru a elimina intrarile invechite.

Intrarile stocate in memoria cache DNS din Windows 10 vor fi sterse si reimprospatate. De obicei, aceasta comanda va fi utila cand nu va puteti conecta la un alt computer, sau site web, folosind gazda sau numele domeniului, din cauza ca informatiile din memoria cache locala nu mai sunt de actualitate.

6. Comanda ipconfig /displaydns

ipconfig /displaydns + [ENTER]

Aceasta comanda afișează pe ecran conținutul clintului DNS, care include ambele intrari preincarcate de la fisierul Gazde Locale (Local Hosts) si de la orice resurse de inregistrari pentru interogari de nume rezolvate de calculator.

Serviciul „client DNS” utilizeaza aceasta informatie pentru a rezolva (traduce) rapid interogarile frecvente a numelor, inainte de a interoga Serverele DNS din retea.

7. Comanda ipconfig /registerdns

ipconfig /registerdns + [ENTER]

Aceasta comanda initiaza procesul de inregistrare manuala dinamica a numelor DNS si a adreselor IP care sunt configurate pe calculator. Puteti utiliza acest parametru pentru a depana o inregistrare de nume DNS eșuata sau sa rezolvati o problema de actualizare dinamica intre un client si server-ul DNS fara sa mai restartati calculatorul clientului. Setarile DNS in modul avansat al protocolului TCP/IP determina care nume sa fie înregistrate in DNS.

8. Comanda ipconfig /showclassid Adapter

ipconfig /showclassid Adapter + [ENTER]

Aceasta comanda afiseaza pe ecran valoarea DHCP  Class ID pentru un adaptor de retea specificat. Pentru a vedea valorile Class ID pentru toate adaptoarele de retea, utilizati simbolul asterisc (*) wildcard character (simbolul de înlocuire) in locul cuvântului Adapter din sintaxa comenzii ipconfig /showclassid Adapter.

Acest parametru este disponibil numai pe calculatoarele cu adaptoare de retea care sunt configurate sa obtină o adresa IP in mod automat (DHCP).

9. Comanda ipconfig /setclassid Adapter

ipconfig /setclassid Adapter + [ENTER]

Aceasta comanda configureaza valoarea DHCP class ID pentru un adaptor de retea precizat. Pentru a seta valoarea DHCP class ID pentru toate adaptoarele de retea, utilizati caracterul de inlocuire asterisc (*) in locul denumirei de Adapter din sintaxa comenzii ipconfig /setclassid Adapter. Acest parametru este disponibil numai pe calculatoarele cu adaptoarele de retea configurate astfel incat sa primeasca automat adresa IP. Daca DHCP class ID nu este specificat, valoarea curenta class ID este eliminata.

10. Comanda ipconfig /allcompartments /all

ipconfig /allcompartments /all + [ ENTER]

 

Aceasta comanda afiseaza toate informatiile cu privire la conectarea in retea a dispozitivului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *